Wednesday, June 16, 2010

Blues Untuk Aku : Komik Ujang Memang Meriah Masa Dulu


Dulu zaman-zaman universiti, aku suka gila beli komik Ujang. Masa tu, komik Ujang memang champion. Kalah komik Gila-Gila yang pernah gah satu ketika dulu. Sebab masa tu, Ujang ada banyak siri kartun yang best. Mat Despatch, Tandoori Payat, Aku Dia & Volkwagon, Blues Untuk Aku, Bersama Selamanya dan banyak lagi. Belum masuk bab Lawak Antarabangsa yang memang macam haram lawaknya.

Aku suka beli Ujang masa tu sebab aku suka tiru lukisan kartunis Aie, yang terkenal dengan siri Blues Untuk Aku. Macam entri aku sebelum ni kat SINI, aku beli Ujang pun sebab nak baca siri tu, dan buat sketch berdasarkan watak-watak dalam siri tu.

Sempat la kumpul 2 jilid Blues Untuk Aku, sebelum Aie tinggalkan komik Ujang untuk buat siri sendiri, Aku Dan Sesuatu bawah syarikat sendiri. Dan inilah hasil yang aku kumpul, sebelum siri Aku Dan Sesuatu pun bungkus jugak.


Semua koleksi ni masih tersimpan kemas lagi. Takde niat pun nak jual ke buang ke (sorry la aku nak buang). 

Cuma tak tau bila je nak mengasah balik bakat yang dah tenggelam ni.

Agak-agak kalau aku lukis balik, boleh jadi macam ni lagi tak?






17 comments:

nirelwof said...

aku, dia dan wolkswagen...jiwang budak sekolah terbaik...
huhuhu...

tini pun dalam ujang gak kan? terbaik gak tu...

millo said...

aku pun kumpul ujang dulu zaman2 aie, ubi ngan gayour tgh naik..sempat lh kumpul koleksi 'blues utk aku' ngan 'bersama selamaya' ;)

Kujie said...

ada banyak.... masa mula2 kahwin. Tiap kali nak pindah macam nak usung satu perpustakaan...

skrg pula kemas bilik anak2 dok kumpul majalah gempak

zaman berbeza

iyllienaz said...

huhu..bakat melukis pon ada jugak..bagus2..asahla bakat tu..mana tau jadi kartunis terkenal lpas ni..

Sky0ne said...

nirelwof : Ujang dulu memang terbaekk la layan...masa tu pun watak Din Beramboi tgh naik...hehe

millo : lepas tu, semua blah tinggalkan Ujang...Ujang pun dah tak best lepas tu

kujie : sebelum Ujang, Gila-Gila la jadi bahan melawak dgn watak profesor Serba Tau..

iyllienaz : tak pandai melukis...tiru balik je kot yg reti..huhu

Cik Norfa said...

cepat lukis muka aku....!! aku takleh tgk ni orang pandai melukis tp tak lukis gambar aku. pantang ni. hahaha

helena's said...

suka baca leen mafian siap beli suma lagi dia punye koleksi!

nur hidayah isa said...

dulu penah gak lukis2 katun blues untuk aku ni..pastu dah lukis, kat tepi tulis surat cinta plak..hahaha..zaman dlu kala masa skola..kuikui..

ujang sekarang dah tak brape best..lawak nye cam dah xde idea jer..

Sky0ne said...

cik norfa : aku tak leh lukis kerna dipaksa...wahaha

helena : satu lagi siri Cupin...hehe

hidayah : Ujang yang mula-mula dulu jugak best..kartunis baru ni tak cukup kick penangan diorang..

Lan Bingka said...

lukisan aie memang terbaik..

Hasrol Nizam said...

budak2 skrg dh tak kenal apa itu majalh ujang n gila-gila aku rasa..dulu, tu la hiburan dikala kebosanan..haha

Kancilbiru said...

weh...suka bangat blues untuk aku tu...hensem walaupun kartun...wakakaka

Sky0ne said...

lan bingka : yup, feveret kartunis aku tu

serol : diorg kenal blog je...haha

kancilbiru : haha...jessica pun cun ape...:p

realiti.. said...

skang nie bc ujang dlm comp je..download yg pdfnya..xyh susah2 g bli..dh ada org share bc..kalu dlu nk pinjm ngn mmbr pun susah..skang mmbr alam maya kasi trus..bkn pnjm dh..

Sky0ne said...

realiti : ade ke? bagi link sket...bole menyedut nanti...hehe

yanga said...

salam bro...
mane nak dapat koleksi blues untuk aku... susah gile nak cari

Sky0ne said...

yanga : rasanya skrg ni dah jadi rare item kot..sebab Aie pun dah menghilangkan diri dah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...